Det ska du tänka på när du köper en jaktkniv

När det gäller jaktknivar finns det några saker som du måste tänka på innan du köper dem. Ett par punkter du bör fundera över är:

  • typ av blad
  • bladlängd
  • typ av handtag
  • vikt
  • typ av fodral
  • pris

Du hittar ett stort utbud av jaktknivar och jakttillbehör online på tjuvjakt.se.

Typen av knivblad

Bladtypen är en viktig faktor när du köper en jaktkniv. Det finns tre huvudtyper av blad: raka, tandade och skärande blad. Raka blad är bäst för precisionsskärningar, medan tandade blad är bättre för att såga igenom tuffare material. Gutting-blad har en böjd kant som ärutformad för att rensa vilt.

Längden på knivbladet

Bladlängden är en annan viktig faktor att ta hänsyn till. Bladlängden kan variera från 6,35 cm (2,5 tum) till 15,24 cm (6,5 tum). De kortare bladen är lättare att kontrollera, medan de längre bladen kan användas för större uppgifter. När du väljer bladlängd bör du tänka på vad du ska använda kniven till.

Jaktknivens handtag

Typen av handtag är också en viktig faktor. Det finns tre huvudtyper av handtag för jaktknivar: fasta, vikbara och hopfällbara. Fasta handtag är de starkaste, men de kan inte lätt transporteras. Fällbara handtag kan vara bekvämare att bära, men de är kanske inte lika starka som fasta handtag. Hopfällbara handtag erbjuder det bästa av två världar genom att vara både starka och lätta att transportera.

Jaktknivens vikt

Jaktknivens vikt är en annan sak som du måste ta hänsyn till. Tyngre knivar är vanligtvis starkare, men de kan vara svåra att bära. Lättare knivar är lättare att bära, men de är kanske inte lika starka. När du väljer en jaktkniv bör du balansera vikten med knivens övriga egenskaper.

About the Author