Trailrunning på fjällsemestern

Fjällvandra med rätt utrustning

En bra vandringsryggsäck, liknande en sån för backpacking är bra att ha med som grundutrustning, till detta en bra sovsäck som är anpassad för den rådande temperaturen uppe på fjället. Glöm inte att fokusera på ett bra liggunderlag så att du kan sova ordentligt och ett bra vädertåligt ultralätt tält.

När du är ute och går på fjället kan du med fördel använda dig av ett par bra dämpade vandringsstavar. Packa med ersättningskläder och packa ner lite lättare mat och ett bra gaskök som fungerar om det är blåsigt uppe på fjället.

Vad är trailrunning och vad behöver man för utrustning

Varför inte passa på att ge sig ut på en springtur när du är i fjällen. Det kan vara enormt endorfinhöjande att ge sig ut och springa på naturligt upptrampade stigar eller kring fjällets något svårare terräng. Här lämnar du motionsspåret och asfalts teknikerna bakom dig.

Du får springa på ett mycket mer naturligare sätt och därför behövs en annan teknik och din kropp får användas mer naturligt, då det blir en mer allsidig och naturlig träning som kommer stärka din kropp mer totalt och stora muskelgrupper kommer få kämpa hårdare.

Skillnad i teknik mellan trailrunning och vanlig löpning på plant underlag

Genom att du inte bara springer på plant underlag utan kan behöva hoppa mellan eller över hinder så krävs lite annan utrustning. Du kommer känna att det är en bra investering med ett par trailskor för att du ska kunna bibehålla stabiliteten även i tuffare terräng och få bra grepp som gör att du inte tappar balansen.

Bra utrustning lönar sig alltid

Utöver att klä dig på ett effektivt sätt så är det bra att du har på dig en trailrunningryggsäck som är bättre anpassad för trailrunning än en vanlig ryggsäck. Lägg i några ersättnings- eller tilläggsplagg, som exempelvis strumpor och något varmare ytterplagg, då det ofta blir kallare högre upp på fjället. Glöm i vanlig ordning inte att ta med dig vatten.

När du springer trail bör du fokusera på nuet

När du springer trail bör du inte tänka allt för mycket, utan fokusera istället på att möta nuet och lyfta blicken framåt. När du springer utför så kan du efter en tids övande lära dig att luta dig mer framåt och landa på framfoten. Du bör således inte fokusera på tid då det är väldigt stor skillnad på att springa på plant underlag än att springa i kuperad terräng eller uppe på ett fjäll just på grund av höjdskillnaden.

backpackinglight.se har dem all tänkbar utrustning som du kan komma att behöva för att ge dig ut i den vackra fjällvärlden och njuta av ditt aktiva friluftsliv.

About the Author