Plywoodens historia

Plywood är en tunn korsfanér som limmas med fenolhartslim och pressas av högt tryck under värmebehandling för att göra en relativt stark och formstabil produkt. Plywood har använts i stor utsträckning inom fartyg och varv, möbelinredningsindustrin och byggindustrin. Den vanligaste varianten av plywood är fanérplywood, även kallad plywood på svenska. Tjockleken på plywooden varierar vanligtvis från cirka tre millimeter till tre centimeter. Olika lager läggs och limmas korsvis och alla ytfanér läggs i samma riktning. Furu och gran är de vanligaste träslagen inom byggbranschen och ibland används gran som mellanfinish. Inom varvsindustrin används oftast ädlare träslag som är mer motståndskraftiga mot röta och mögelangrepp, det gäller till exempel teak och olika typer av mahogny. I möbel- och inredningsmiljöer används ofta björkplywood eller olika typer av lövträ för bättre formning.

Plywoodens historia

De gamla egyptierna och grekerna skar trä i tunna skivor och limmade ihop dem i lager med vertikala fibrer för att få ett multifunktionellt byggmaterial. 1797 ansökte Samuel Bentham om patent för flera fanértillverkningsmaskiner. I sin patentansökan beskrev han konceptet att laminera flera lager faner med lim för att bilda en tjock och styv skiva. Detta är den första beskrivningen av vad vi idag kallar plywood. Bentham var en brittisk sjöingenjör som gjorde många uppfinningar för sjöfarten. Bentham-tidens faner sågades i ett plan längs stocken eller tvärs över stocken i en vinkel som skilde sig från fiberriktningen. Detta begränsar bredd och längd.

Användningsområden

Plywood har ett väldigt brett användningsområde, men används vanligtvis i husbyggen, möbler och båtar då det har en bra resistens mot väder och är mycket tåligt jämfört med många andra trämaterial. Hos Gotwood.se hittar ni ett stort utbud av trä och skivmaterial för ditt byggprojekt!

About the Author