Hur man får ett lastbilskörkort i Sverige: Läkarundersökningen

Om du vill börja köra lastbil i Sverige måste du först få ett läkarintyg för lastbil. Detta beror på att lastbilsförare enligt lag måste vara vid god hälsa, eftersom de ansvarar för sin egen och andra trafikanters säkerhet. I det här blogginlägget förklarar vi vad du behöver göra för att få ett läkarintyg och börja köra lastbil!

För att få ett läkarintyg måste du gå till en läkare som har tillstånd att utföra läkarundersökningar för lastbilsförare. Du hittar en förteckning över godkända läkare på Transportstyrelsens webbplats. Undersökningen omfattar ett syntest, ett hörseltest samt urin- och blodprov. Du kommer också att tillfrågas om din sjukdomshistoria och livsstilsvanor som rökning och drickande.

Efter undersökningen kommer läkaren antingen att utfärda ett läkarintyg till dig eller hänvisa dig till vidare utredning. Om du hänvisas till vidare utredning betyder det inte nödvändigtvis att du inte kommer att kunna få ett läkarintyg. Det kan bara ta längre tid att få ett.

När du har fått ditt läkarintyg i Stockholm kan du ansöka om ett lastbilstillstånd. Du kan göra detta genom att besöka ett kontor på Transportstyrelsen eller genom att skicka det per post. Du måste lämna in ditt läkarintyg, ett fotolegitimationskort och ett bevis på att du är bosatt i Sverige. Om du ansöker om ett körkort från ett annat land måste du också lämna in ett körkort från ditt hemland.

När din ansökan har behandlats får du ett lastbilskörkort som är giltigt i fyra år. Du måste förnya ditt körkort vart fjärde år och genomgå en ny läkarundersökning varje gång.

About the Author