Hur man bygger en damm för koi

Koi är vackra fiskar som har förknippats med kärlek och vänskap i den japanska kulturen i århundraden. Idag är de populära fiskar att hålla i trädgårdsdammar. Om du funderar på att lägga till en koi damm i din trädgård finns det några saker du måste tänka på. I det här blogginlägget ger vi dig en kort översikt över vad du behöver göra för att bygga en damm som är lämplig för koi.

Steg 1: Bestäm storleken på din damm

Det första steget är att bestämma storleken på din damm. Koi kräver minst 1000 liter vatten per fisk. Så om du vill hålla 5 koi i din damm behöver du minst en damm på 5000 liter.

Steg 2: Välj plats för din damm

När du vet hur stor din damm ska vara kan du börja leta efter den perfekta platsen. Koidammar bör byggas i ett område som får minst 6 timmars solljus per dag. De bör också ligga bort från träd så att löv inte faller ner i dammen och skapar skräp.

Steg 3: Förbered området

Nu när du har valt platsen för din damm är det dags att förbereda området. Detta innebär att du måste rensa bort eventuell befintlig vegetation, jämna ut marken och fodra hålet med kraftig plastfolie.

Steg 4: Installera ett bottenavlopp och en ytskimmer

Därefter måste du installera ett bottenavlopp och en ytskimmer. Ett bottenavlopp hjälper till att avlägsna avfall från dammens botten och håller vattnet rent. Dammfilter tar bort skräp från vattenytan så att det inte sjunker till botten och bryts ner.

Steg 5: Tillsätt grus eller sand

När dräneringarna är installerade kan du lägga till grus eller sand på dammens botten. Detta kommer att hjälpa till med filtreringen och ge en plats för nyttiga bakterier att växa.

Steg 6: Fyll dammen med vatten och lägg till växter

Nu är det dags att fylla på din damm! Börja med att långsamt fylla den med en slang så att eventuella grävskador på fodret kan repareras. När den är full kan du lägga till dammväxter runt dammens kant för estetiska ändamål och för att hjälpa till med filtreringen.

Slutsats

Det är dock inte svårt om du följer dessa enkla steg. Med lite planering och förberedelser kan du få en vacker koidamm i din trädgård på nolltid!

About the Author