Katt

Katt som sällskapsdjur

Katten är ett populärt smygjagande rovdjur som används som sällskapsdjur. Visste du att en katt har sex gånger bättre mörkerseende än en människa? Huskatten sover omkring sexton timmar om dygnet och kan springa uppemot femtio kilometer i timmen under korta stunder. Omkring 80% av alla vita katter med blåa ögon är döva.

Söt katt

Ansvaret med att äga katt

Det medföljer ett stort ansvar med att vara kattägare. Det är både ett finansiellt samt tidsmässigt åtagande. Som kattägare är det viktigt att se till att katten får en balanserad kost, tillräckligt med motion och mental stimulans, regelbundna veterinärbesök samt kärlek och uppmärksamhet. Det är också viktigt att se till att katten är ID-märkt och registrerad, samt att den är vaccinerad och avmaskad enligt rekommendationer från veterinären.

Kattens historia

Pyramider i Egypten

I det forntida Egypten ansågs katten vara helig. Deras kärleksgudinna, Bastet, avbildades antingen som en kvinna med ett katthuvud eller som en katt. Ifall en katt dog rakade ägaren av sig ögonbrynen som en symbol för sorgen. Förutom de egyptiska faraonerna mumifierade de även sina katter. Katter har sedan dess haft en speciell plats hos människor och har faktiskt varit både dyrkade samt förföljda genom tiderna.

Kattens beteende

Lekfull katt

Katten använder olika sätt för att kommunicera samt visa vad den vill. Det vanligaste sättet är att katten jamar när den vill ha uppmärksamhet. Kanske vill den ha mat, vatten, gå ut eller helt enkelt bara lite närhet. Svansen använder katten främst till att hålla balansen men kan även visa hur katten mår.

Ifall svansen pekar rakt upp är katten vanligen nöjd, piskar svansen fram och tillbaka känner sig katten arg eller spänd, pendlar svansen istället långsammare velar katten mellan två starka känslor. Det går även att avgöra hur katten mår genom att den spinner och genom öronen.

Katter upplevs generellt sett som väldigt självständiga och lugna. Det som de flesta inte är medvetna om är att katter trots sitt lugn är väldigt känsliga för förändringar i sin miljö och sina dagliga rutiner. Katter är väldigt lättstressade och t ex en ny möbel, en gäst som kommer på besök, ett högt ljud eller en ostädad kattlåda kan leda till stress hos din katt.

Kroppsspråk och ljud

Förutom svansen och öronen använder katten även andra delar av kroppen för att kommunicera. Till exempel kan en katt som ligger på rygg och visar magen signalera att den känner sig trygg och avslappnad, medan en katt som hukar sig ner och lägger öronen bakåt kan vara rädd eller defensiv. Katter kommunicerar också genom olika ljud, som jamanden, spinnande, morrande och fräsande, där varje ljud har sin egen betydelse.

Fortplantning och kattraser

Trött katt

Vanligen blir katter könsmogna när de är omkring nio till tio månader gamla, beroende på vilken ras som det rör sig om. Enligt genomsnittet är honan dräktig i omkring 65 dygn. Honan får oftast två till fem kattungar åt gången.

Kattungar är lekfulla samt sociala och är de första veckorna beroende av sin mamma. Det finns mängder av olika kattraser varav några är burma, bondkatt, siames, norsk skogskatt, perserkatt, abessinier etc. Varje ras har sina egna utmärkande drag och personligheter, så det är mycket viktigt att göra research innan man skaffar en katt för att hitta en ras som passar ens livsstil och förväntningar. Det är alldeles för många kattägare som på förhand inte förstått egenskaperna hos den katt de äger utan enbart valt den för att den var gullig.

Att välja rätt kattras

När man väljer en kattras är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som pälsvård, aktivitetsnivå och sociala behov. Vissa raser, som perserkatten, kräver regelbunden pälsvård för att undvika tovor och håravfall, medan andra raser, som den siamesiska katten, är kända för att vara mer högljudda och krävande av uppmärksamhet, eller som bengalen, är relativt vilda och aktiva till sin natur. Genom att välja en ras som passar din livsstil och personlighet kan du säkerställa att du får en både lycklig samt harmonisk relation med din katt.

Att äga en katt är en fantastiskt givande och berikande upplevelse, men kom ihåg att det också är ett stort ansvar! Genom att förstå kattens behov, beteende och historia samt välja rätt ras för din livsstil kan du bli en ansvarsfull och kärleksfull kattägare. Med rätt omvårdnad, uppmärksamhet och kärlek kan din lilla pälskling bli en underbar vän i många år.

Du kan läsa mer om katter här, på Kattly.se

Leave Comment