Hund

Allmän fakta

Hunden benämns många gånger som människans bästa vän och finns i mängder av olika raser. I Sverige finns det omkring 800 000 hundar där nästan 500 000 är registrerade hos Svenska Kennelklubben som är en riksorganisation för hundägare i Sverige.

Hunden var från början en köttätare men som husdjur har den anpassat sig till att bli en allätare som äter samma sak som människan. Det är viktigt att se till att hunden har tillgång till friskt dricksvatten för att den ska kunna hålla sig frisk. För att hunden ska må bra psykiskt är det viktigt att den får uppmärksamhet och befinna sig så mycket som det går i människans sällskap.

Fortplantning

Hundens fortplantning begränsas inte till någon särskild årstid med de flesta tikar är brunstiga två gånger under ett år. För det mesta sker detta under januari eller februari samt under juli eller augusti. Tiken är dräktig i omkring 60 dagar och antalet valpar varierar mellan de olika raserna. Under de första dagarna är valparna helt blinda. Genomsnittsåldern för hundar beräknas vara tolv år men varierar beroende på vilken ras det rör sig om, en del hundar kan bli arton år eller mer.

Olika typer av hundar

De flesta hundar används som familjehundar och har inget annat syfte än att glädja . Med det finns även epilepsihundar, jakthundar, blindhundar, polishundar, draghundar med mera. När du ska välja en hund är det viktigt att välja efter miljö, situation samt aktivitets- och kompetensnivå. Som hundägare krävs det både kompetens och träning. Ifall du är energisk som person bör du välja en hund som är energisk på samma sätt som en lätthanterlig hund passar den som är bekväm av sig. Några exempel på hundraser är pudel, tax, dalmatin, labrador, jämthund etc.

Dog sledding northern Sweden

Leave Comment