Häst

Allmän fakta

De tre standardfärgerna på en häst är brun, svart samt fux. Dessa färger kan sedan blandas ut eller modifieras. En häst som lever i fångenskap blir vanligen 20 till 25 år gamla. Ponnyer kan däremot bli 30 eller uppemot 40 år. Hästen är dräktig under omkring elva månader. Fölet kan både stå och springa nästan direkt efter födseln. Redan efter tre timmar är fölet redo för att galoppera.

Oftast behöver hästen vara minst två eller tre år gammal innan det går bra att rida in den. Detta för att hästen ska hinna mogna både fysiskt och psykiskt. Det bör inte ske någon djupare träning förrän hästen är mer än fyra år. De flesta hästar är fullt mogna vid åtta års ålder. När hästen har uppnått femton år börjar den bli något stelare och de flesta hästar blir 20 till 25 år gamla.

Storlek

Hästen är ett populärt djur som används inom flera områden som arbetsdjur, inom sport samt till nöje och fritid. Hästens storlek är varierande beroende på vilken ras som det rör sig om. Storleken mäter man i mankhöjd som är avståndet mellan manken och marken.

Falabellan har en mankhöjd på endast lite över 40 cm medan Shirehästen kan ha en mankhöjd på nästan 220 cm. De hästar som har en mankhöjd under 148 cm räknas som ponny (med vissa undantag) medan de hästar som har en högre mankhöjd räknas som stor häst.

Full blod, kallblod och varmblod

Fullblod är en beteckning som används på de hästar som har en säregen renhet i blodslinjerna som inte finns hos någon annan hästras. Kallblod är en beteckning på de tunga arbetshästarna som utvecklats i främst Europa. Varmblod eller halvblod är beteckningen på de hästar som har en kombination av kallblod och fullblod i sina gener.

Gångarter

De fyra vanligaste gångarterna hos hästen är skritt, trav, galopp samt fyrsprång. En häst behöver skötas om regelbundet för att kunna bevara en god hälsa. Den behöver dagliga rutiner för ryktning, matning, visitering samt renhållning. Det är även viktigt att hästen får den motion som krävs.

Trav – Den populäraste hästsporten

Trav är en populär ridsport som kräver bra hästutrustning. Den viktigaste utrustningen för trav är sadeln. En bra sadel ger komfort och stöd för ryttaren och hästen. Dessutom bidrar en bra sadel också till att hästen befinner sig i rätt position för travsporten.

En annan viktig del av utrustningen för trav är tygeln. Sömmen fästs på hästens huvud och hjälper till att kontrollera hästens riktning. Den innehåller också ett bett, som går in i hästens mun och hjälper till att kommunicera med djuret.

Slutligen är en bra uppsättning hästskor avgörande för travsporten. Hästskorna skyddar hästens hovar och hjälper den att röra sig lättare på hårda underlag. Hästskor hjälper också till att förebygga skador på hästens fötter.

Islandshäst & Isländskt bad

Prova att rida Islandshäst
Har du vägarna förbi Bärby Gård i Uppsala så varför inte passa på att rida på en äkta Islandshäst? Oavsätt om du är erfaren ryttare eller nybörjare så är det en perfekt upplevelse.
Samtliga hästar är omsorgsfullt utvalda och tränade för att du ska få en underbar ridupplevelse.
Tillgängligt året runt och en varaktighet på cirka 2 timmar. Efter ridtur så bjuds det på fika och varmt bad under bar himmel, 39grader varmt vatten året runt.
För mer information angående priser och åldergräns följ länken ovan.

Leave Comment