Fåglar

Fågelarter

Fåglar är varmblodiga ryggradsdjur som är tvåbenta med vingar näbb och fjädrar. Majoriteten av alla fåglar kan flyga men det finns några undantag som exempelvis strutsar eller pingviner. I nuläget finns det omkring 9000 till 10000 fågelarter runt om i världen, från Arktis till Antarktis.

Vissa fåglar flyttar under klimatändringar exempelvis vid vintertid då det blir för kallt för dem att leva. En del fåglar används som mat medan andra, särskilt papegojor och sångfåglar är populära sällskapsdjur. Över tusen fågelarter är i riskzonen för att bli utrotade på grund av mänsklig aktivitet.

Pingviner

Utseende

Fåglarnas storlek är varierande beroende på vilken art det rör sig om. Det kan vara allt från fem cm som bikolobrin upp till 2,7 meter som strutsen. Forskning har visat att fåglarna har utvecklats från dinosaurier under juraperioden som ägde rum för ca 155-150 miljoner år sedan.

Papegojor

Beteende

En del fåglar, som exempelvis papegojor och kråkfåglar tillhör de djurarter som är de mest intelligenta. Fåglar är dessutom mycket sociala. De kommunicerar med hjälp av visuella signaler och sång. En del fåglar är monogama i flera år men sällan hela livet.

Majoriteten av alla fåglar är aktiva och vakna på dagen men det finns en del undantag som ugglearter eller nattskäror. Äggen läggs för det mesta i ett rede och ruvas av de båda föräldrarna. Den mat som fåglarna äter skiljer sig mellan arterna och kan vara frukt, nektar, frön, hela växter, as, småfåglar etc.

Leave Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *