Vildkaniner

Kanin är ett samlingsnamn för särskilda släkten samt arter som ingår i familjen harar. Vilda kaniner är mest aktiva på natten och lever i kolonier. Djuren äter växter och gräver hål i marken som de inreder med löv och gräs samt används till bon. Kaninungarna får ett särskilt hålrum som dessutom inreds med päls från honan. Kaninens bo kan vara 45 meter långa och upp till tre meter under marken.

En vild kanin

Utseende och beteende

Kaninens framtänder är vassa och slutar aldrig att växa. Vidare har kaninen långa öron, korta fluffiga svansar samt kraftiga bakben. De förflyttar sig genom att hoppa. Vid minsta tecken på fara söker kaninen efter skydd. Kaniner är renliga djur som putsar både sig själva och varandra. Honan får vanligen fem till sju kullar per år. Kaninhonan är dräktig under fyra eller fem veckor och föder vanligtvis fem till sex ungar men kan även i vissa fall föda upp till nio ungar.

En tamkanin

Tamkaniner

Tamkaninen har sitt ursprung från vilda kaniner i norra Afrika samt västra Europa. Denna typ av kanin används som sällskapsdjur men kan även födas upp som köttdjur. Det finns flera olika kaninraser och det är relativt vanligt att ägaren låter kaninen tävla i utställningar eller hopptävlingar. Kaniner som är tama lever vanligen sju till nio år men en del kaniner har uppnått tjugo år.