Allt om kambodjansk peppar

Har du någonsin undrat var din svartpeppar och vitpeppar kommer ifrån? Nej, inte den svarta peppar som du använder för att smaksätta din mat. Vi pratar om det lilla, svarta kornet som ger lite krydda åt dina rätter. Om du är ett fan av det kambodjanska köket vet du precis vad vi pratar om. Peppar har en lång och omtalad historia i Kambodja, som sträcker sig mer än tusen år tillbaka i tiden. Här är allt du behöver veta om kambodjansk peppar.

En kort historia om kambodjansk peppar

Peppar har odlats i Kambodja i mer än tusen år. Den dokumenterades för första gången av det kinesiska sändebudet Zhou Daguan under hans besök i Angkor (Siem Reap) år 1296. Angkor-regionen, som då var centrum för det historiska khmerriket, var den första sydasiatiska regionen med ett starkt indiskt inflytande, vilket kan förklara hur peppar hittade sin väg till Kambodja

Under lång tid blomstrade peppar i Kambodja. På 1800-talet ledde den franska koloniseringen av Indokina till att peppar blev känd i västvärlden och ”pepparfeber” bröt ut i Frankrike. Peppar från Kampotregionen blev en av de viktigaste kryddorna i det franska köket. Dess popularitet förblev hög fram till 1960-talet, då pepparindustrin i Kambodja upphörde under Vietnamkriget och under de röda khmerernas destruktiva regim.

Den kambodjanska pepparns återkomst

Lyckligtvis har saker och ting förändrats till det bättre under de senaste åren. Pepparindustrin håller sakta men säkert på att göra comeback i Kambodja. År 2012 lade Unesco till Kampotpeppar på sin lista över immateriella kulturarv, vilket ger den ett internationellt erkännande. Och sedan dess har det funnits ett förnyat intresse för denna unika krydda.

Om du letar efter äkta Kampotpeppar ska du se till att köpa den från en välrenommerad källa. Den bästa pepparn är torkad och handplockad från gamla vinstockar som är minst 8 år gamla. För optimal smak ska du leta efter paprika som har soltorkats och krossats inom 24 timmar efter skörd

Kambodjansk peppar har en komplex smak som är både blommig och citrusaktig med inslag av eukalyptus och kardemumma. Den är perfekt för att lägga till lite hetta till nudelrätter, curryrätter, soppor eller i stort sett allt annat du kan tänka dig!

Kambodjansk peppar är en mångsidig krydda med en lång historia i Kambodja. Om du letar efter äkta Kampotpeppar, se till att köpa den från en välrenommerad källa som World Spice Merchant . Du kommer inte att bli besviken!

About the Author