Hästar och underhåll

Det finns något majestätiskt över en häst. De är stora, kraftfulla djur som kräver mycket omsorg för att hålla sig friska och belåtna. Hästar har använts för transport, jordbruk och krig i århundraden, men idag används de av privatpersoner eller inom sport.

Hästar är växtätare och det kanske låter enkelt men hästar har också väldigt personliga behov och preferenser. De behöver hö eller gräs till största delen av sina måltider, kompletterat med spannmål, vitaminer och mineraler. Det är viktigt att ha ett konsekvent utfodringsschema för din häst så att de kan smälta maten ordentligt. Överutfodring kan leda till kolik, vilket är mycket farligt för hästar. Förutom mat behöver hästar alltid färskt vatten. De dricker mycket vatten – upp till tio liter per dag – så det är viktigt att se till att deras tråg alltid är fullt.

En frisk häst behöver mycket motion. Man kan träna hoppning eller dressyr, eller bara rida på turer i skogen. Inom travsport så tränar man hårt inför tävlingar med vagn och sulky. Det finns utrustning till varje kategori, du kan inte hoppa i en dressyrsadel. Se till att köpa rätt utrustning till din häst och av god kvalité. Du vill inte att din häst får skavsår eller skador – veterinärkostnader är inte billigt!

Ta hand om din bästa vän och ha de bra!

About the Author