Mumindalen – Vacker natur från muminvärlden

Den välkända Mumindalen är känd över hela världen och den finns faktiskt på riktigt! Eller ja, det är ett museum som är uppbyggt efter Tove Janssons berättelser om Mumindalen och mumintrollen. Dalen är en lugn och fridfull plats vars centrum består av muminfamiljens cylinderformade hus. Precis som i sagan om mumintrollen!

Hur ser Mumindalen ut?

Mumindalens utseende framgår tydligt i böckerna om mumintrollen, då Tove Jansson tecknar en överblick över dalen i några av dem. Visst kan det tänkas att illustrationerna inte är helt fullständiga och att de visar allt i Mumindalen, då vissa saker finns beskrivna i texten och inte är med i bilderna. Bilderna är mer som vägbeskrivningar till läsaren än en riktig karta.

En flod rinner genom dalen och vänder från nordost till sydost. Det finns en bro över floden nära Mumins hus, och bredvid bron ligger Muminfamiljens brevlåda. Öster om Mumindalen ligger de ensliga bergen, ett mycket högt berg som för många verkar vara en okänd och lite skrämmande plats. Runt bergen brukar monstret Mårran hålla till och i boken Kometen får man också veta att det ligger ett observatorium där.

Det finns en skog i väster, och bortom det ligger sandstranden och havet. En bro leder till Muminfamiljens badhus, där Too-ticki senare bosatte sig. Det finns även en kulle med en grotta på stranden, som Sniff hittade vid Kometen kommer. I havet utanför Mumindalen hittar vi Hattifnattarnas ö. Norr och söder om Mumindalen finns flera andra dalar. Dessa vet vi inte mycket om, men eftersom i boken Trollvinter kan man anta att dalen ligger någonstans norr om polcirkeln, med tanke på att dalen är täckt av nattens mörker i flera dagar, även kallat polarnatt.

Mumintrollen i ditt hem

Under många år har det varit väldigt populärt med muminprodukter av olika slag. Det är allt från muminmuggar, julgranskulor och handdukar. Allt du kan tänka dig! Du hittar den här typen av produkter på Lilla Stork, som har ett stort utbud av muminprodukter som sätter prägel på ditt hem.

About the Author